Festivalens ide

Kolding Light Festival er en lysfestival, der blev afholdt for første gang i december 2013 i Kolding by. Festivalen vil blive afholdt i den første december-weekend hvert år. Dette års festival afholdes d. 3. december 2022. Festivalen har dog en helt særlig karakter i 2022 som følge af energikrisen i Europa. Festivalens ledelse har derfor besluttet at reducere el-forbruget til et absolut minimum og bestræber sig på primært, at anvende levende lys samt batteridrevene lyskilder.

Festivalens idé er at give de besøgende en ny og anderledes oplevelse af Kolding by ved anvendelse af lys og lyd. Med spændende lyssætninger, videolys, interaktive installationer og lyskunst vil byrummet udfolde sig fra en helt ny side. Ønsket er desuden, at festivalen vil kunne give inspiration til besøgende, hvad enten det er byens beboere, turister, kunstnere eller fagfolk.

Det seneste årti er der etableret lysfestivaler overalt i verden. Tættest på Kolding finder vi festivaler i Berlin og Amsterdam, men også i Lyon, Eindhoven, Sydney og Singapore m.fl. leges der med lys. Fælles for alle er, at de tilføjer mere og ny mening til det offentlige rum og viser kultur, skønhed og teknik i elegant forening.

2013 blev første skridt på en lang udvikling taget, hvor festivalen vil vokse sig større og bredere. Vi startede med relativ få store, men imposante installationer, samt en del mindre installationer. Vi forventer, at omfanget vil udvikle sig over årene og håber desuden, at festivalen vil kunne efterlade blivende lysinstallationer rundt omkring i Koldingegnen.

Kolding Light Festival bygger videre på arrangementet ”Kolding Lyser”, der blev afholdt i årene 2011 og 2012.

Kolding Light Festival ville ikke kunne gennemføres uden stor opbakning fra virksomheder, fonde, Kolding Kommune og mange flere.

Hvem står bag Kolding Light Festival?

Bag festivalen står  Kolding Light Festival S/I, der er en non-profit selvejende institution og etableret af Erhvervsgruppen Kolding. Dette er sket med henblik på at skabe en årlig tilbagevendende begivenhed, der har tiltrækningskraft ud over kommunens grænser. Kolding Light Festival S/I tegnes af bestyrelsen.

Indtil sommeren 2018 blev festivalen drevet som et ApS, men for at sprede ”ejerskabet” ud til flere i lokalområdet, valgte Erhvervsgruppen Kolding at ”forære” festivalen til byen.

Erhvervsgruppen Kolding er en i 2012 etableret partiuafhængig gruppen af lokale erhvervsvirksomheder og erhvervsfolk, der bl.a. ønsker at bidrage til, at Kolding og omegn får positiv omtale. Kolding Light Festival er blot en ud af flere aktiviteter, der er iværksat eller støttet af Erhvervsgruppen Kolding.

 

Vi slukker mere end vi tænder

I år markeres den 11. udgave af Kolding Light Festival en særlig jubilæumsform, som blev udsat sidste år på grund af energikrisen.

 Festivalen har reageret på disse udfordringer ved at rette opmærksomheden mod en unik tilgang til bæredygtighed.

 Byen forvandles under festivalen til et magisk skue af lysinstallationer, der ikke kun hylder kunst og kreativitet, men også fokuserer på ansvarligt energiforbrug.

 Med udgangspunkt i at festivalens besøgende naturligt slukker for elektricitet derhjemme, når de drager afsted til lysfestival, bliver det til en kollektiv indsats, der mindsker det samlede energiforbrug, og på denne måde gør Lysfestivalen til mere end blot en visuel oplevelse.

 En anden vigtig bæredygtighedsdimension ved Kolding Light Festival er valget af lyskilder. Alle lysinstallationer er designet med fokus på minimalt energiforbrug ved at anvende LED-lys og andre energieffektive teknologier.

Dette reducerer markant den samlede belastning på elnettet og understreger festivalens engagement i at have fokus på miljøet under begivenheden.