LYS I LAMPEN GENNEM 5 ÅR10’er

Artinn.dk

Hvordan kan man på en gang tage hensyn til klima og til livskvalitet? Hvordan kan nye teknologier hjælpe os? Hvordan kan lys fremover skabe nye værdier både for- og i Kolding??

Dette er nogle af de spørgsmål, som Bestseller-forfatter Tor Nørretranders (Mærk Verden, Lys!, Vær Nær, Se Frem) vil besvare, når han gæster lyskonferencen med sit foredrag om hvordan nyt lys kan fremkalde nye værdier. Vi har fået lov at stille den anerkendte forfatter 2 krystalklare spørgsmål, inden verdenspremieren på LYSKONFERENCEN i morgen:

1. I dag er der så mange energi/lys-kilder, at end ikke fuglene længere kan finde vej – hvad er balancen mellem værdi og værdighed?

“Alt for meget af det kunstige lys, vi sender ud i verden, når aldrig frem til et menneskes øje. Det sendes op i luften, ud i grøften, ned i hullet. Det er lysforurening,. Vi kan gøre det bedre i både tid og rum. Behøver vi lyse, når ingen kigger? Kan vi ikke have sensorer der ser om der er fodgængere, cyklister eller nogen til stede? Og kan vi ikke sørge for at lyskilderne belyser det der skal belyses i stedet for hele verden omkring os. Det er værdigt at lyse op hvor man er, men ikke værdigt at fylde omgivelserne med lys, man alligevel ikke ser.”

2. Hvordan ser du lys skabe ny værdi i det affolkede provinsen?

“Lys skaber værdi i verden, fordi man kan se noget. Kolding kan gå foran med at lave lys til tiden og lys til stedet, men ikke bare tonse lys ud i verden- Mørket er også værdifuldt for livskvaliteten. Stjernehimle, romantisk stunder, tusmørke, anelser i morgengry. Det er vigtigt at vi kan glæde os over at være langt fre lysreklamerne på Rådhuspladsen i København. Lys kan skabe værdi ved at vi på den ene side kan nyde mørket og roen, men på den anden side er trygge ved at vi kan finde sikkert hjem til de varme stuer. Samtidig har vi lyst til at der er steder både inde og ude som stråler af lys. Højtidelige rum, myldrende pladser og knudepunkter i byens trafik. Dér skal være lys, Hele tiden. Andre steder skal være tyste og dunkle og poetiske. Den kontrast kan man ikke få i en millionby.”

*Du kan opleve Tor Nørretranders på den eksklusive (og gratis) LYSKONFERENCE i morgen torsdag, den 6.12. på House of Innovation – det kræver kun tilmelding og det kan ske her: https://billetto.dk/e/tor-norretranders-nyt-lys-nye-vaerdier-billetter-318217/select